Resepi Nasi Ayam Chicken Rice Shop Sedap

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and selam sejahtera kawan terbaik and sehati. Dah berbuat kebaikan apa sahaja hari ni? Semoga sume kebaikan yang kawan tanam nak berbuah di masa datang. Kawan nak masak apa hari ni? Mau tak cuba resepi yang nak saya kongsikan ni. Saya nak izin berkongsi resepi nasi ayam chicken rice shop sedap and menyelerakan sangat. Resepi nasi ayam chicken rice shop ialah resepi yang sedap sangat kerana guna bahan bahan seperti butter, halia, and daging ayam serta etc. Kalau kawan nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni. Lepas tu kawan cantik semak pulak cara cara membuat resepi nasi ayam chicken rice shop sedap and menyelerakan ni yer. Jom semak resepi nya.

Resepi Nasi Ayam Chicken Rice Shop Sedap

Bahan Resepi Nasi Ayam Chicken Rice Shop

  • 1 ekor ayam
  • Garam
  • 4” halia muda saiz 1/4” setiap satu
  • 2 batang daun bawang saiz 1″ setiap satu
  • 1 sudu kecil minyak bijan

Bahan Nasi

  • 2 sudu besar chicken fat oil
  • (Cara nk dptkan chicken fat oil – goreng lemak ayam sehingga mengeluarkan minyak)
  • 1 kiub pati ayam
  • 3 ulas bawang putih – cincang
  • 1” halia muda – cincang
  • 2 cawan beras basuh dan rendam dalam 10 minit
  • 2 cawan air rebusan ayam
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu butter

Bahan Sos Cili

  • 1 sudu besar air perahan limau nipis
  • 2 sudu besar air rebusan ayam
  • 2 sudu kecil gula
  • 2 sudu besar sriracha chili sauce
  • 4 cili merah dan sedikit cili padi
  • 4 ulas bawang putih
  • 1” halia
  • sedikit garam

Bahan Sos Ayam

  • 1 sudu besar minyak bwg putih
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 5 sudu besar light sos soya
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 3 sudu besar air rebusan ayam

Bahan Hiasan

  • 1/4 cawan dark soya sos
  • Sedikit daun ketumbar
  • 1 timun

Resepi lalin : Resepi Nasi Beriani Rempah Maggi Sedap Sangat Menyelerakan

Cara cara Membuat

  1. Bersihkan ayam dengan menggosok kulitnya dengan garam luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang kekotoran. Bilas. Lumurkan garam luar dan dalam. Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam.
  2. Letakkan ayam ke dalam periuk besar dan isi dengan air setinggi 1 inci menenggelamkan ayam. Panaskan dengan api yang besar sehingga menggelegak. Sebaik memggelegak, perlahankan api bagi air mendidih perlahan selama 30 minit. Cucuk dengan chopstik di bahagian paha untuk melihat samada ayam dah masak.
  3. Selepas ayam masak, tutup api, keluarkan dan rendam ayam dalam air ais untuk menyejukkannya dan menghentikan proses ayam dari terus masak. Ini akan menjadikan isinya berjus. Buang halia dan daun bawang.
  4. Simpan air rebusan untuk kegunaan lain.
  5. Untuk masak nasi : Tos beras yang direndam. Panaskan 2 sudu besar minyak dari lemak ayam, masukkan bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan beras dan goreng sekejap dalam 2 minit. Masukkan minyak bijan. Masukkan air rebusan ayam, butter n kiub pati ayam. Masak dalam periuk elektrik.
  6. Sementara nasi masak, keluarkan ayam dari air ais dan lumurkan luar dan dalam dengan minyak bijan. Potong ayam untuk dihidangkan. Atau boleh juga, dipotong dahulu sebelum melumur. Sebelum dihidang, tuang sos ayam ke atas ayam yang dipotong
  7. Untuk membuat cili sos: Kisar semua bahan sehingga halus.
  8. Untuk membuat sup: Panaskan sup dan masukkan garam dan masukkan bawang goreng atau daun bawang sebagai hiasan.
  9. Hidangkan nasi ayam dengan sos cili, dark soy sauce, hirisan timun dan sup. Letakkan daun ketumbar atas ayam dan sedikit atas nasi.
  10. Nasi Ayam Chicken Rice Shop siap santap.

source : Yasmin

Sedap nyerrr resepi nasi ayam chicken rice shop ni. So kawan try at home yer. Resepi ni elok sangat untuk dihidang saat penghujung minggu. Saat sume keluarga bersama and makan resepi ni pasti sangat sedap santap resepi ni. Oya kalau kawan nak try resepi lain seperti resepi ayam kukus cina, nasi ayam hainan ipoh and etc sila guna pencarian kat blog ni untuk peroleh resepi apa apa yang kawan suka. Oke sekian kongsi resepi nasi ayam chicken rice shop sedap and menyelerakan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Mamak Sedap dan Mudah

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.