Resepi Kicap Nasi Ayam Sedap and Delicious

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam senang kawan cantik nan sehati. Hari ni dah try resepi apa sahaja? Resepi yang sedap pasti nya yer. Kalau kawan takde idea nak try resepi apa sial visit this blog untuk peroleh resepi terkini. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi kicap nasi ayam sedap and so simple. Resepi kicap nasi ayam ialah resepi nasi ayam yang dihdang bersama sambal kicap. Beuh pasti sedap sangat resepi ni. Actually resepi nasi ayam ada banyak varian yang sedap pulak seperti resepi nasi ayam madu, resepi nasi ayam penyet, nasi ayam kukus, nasi ayam berempah and etc. But kesemua tu mengandungi kesusahan yang berbeza. Oke kalau nak try resepi simple ni sila sedia bahan bahan yang diperlukan seperti resepi kat bawah. Pastu kawan cantik langsung sahaja try resepi ni with tengok cara cara membuat resepi kicap nasi ayam sedap and simple. Jom semak resepi nya.

Resepi Kicap Nasi Ayam Sedap and Delicious

Resepi Kicap Nasi Ayam

Bahan Sambal Kicap

  • 2 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili api
  • 2 sb cuka
  • Gula
  • Garam
  • Air asam limau
  • Kicap masin
  • Kicap manis
  • Kicap lemak

Cara cara Membuat

  1. Tumbuk cili api + bawang putih hingga lumat.
  2. Kemudian, masuk cuka + gula + garam + air asam limau + kicap.
  3. Siap!

source : zarachingu

Lepas sedia sambal sedap tu kawan try resepi nasi ayam goreng sedap kat bawah ni.

Resepi Kicap Nasi Ayam Sedap and Delicious1

Bahan bahan Ayam Goreng

  • Ayam 2 ekor
  • ½ botol kicap
  • 1 senduk sos tiram
  • 2 senduk madu

Cara cara Membuat

  1. Masukkan dalam anggaran ½ periuk kecil sup /stok ayam tadi. Tambahkan ½ botol kicap (botol saiz biasa).
  2. Kemudian masukkan pula 2 senduk madu.
  3. Merenehkan ayam dalam kuah kicap ini sehingga ¼ masak kerana selepas ini kita akan menggorengkan ayam ini.
  4. Begini rupanya selepas kita merenehkan ayam ke dalam kuah kicap tadi.
  5. Lepas itu kita gorengkan ayam ini dalam minyak yang banyak. (deep fry)

Resepi lain : Resepi Nasi Ayam Azlina Ina Sedap Sangat

Bahan bahan Nasi

  • 1 bekas kecil marjerin planta
  • 1 biji bawang besar – mayang halus
  • 7 ulas bawang putih – mayang halus
  • 2 inci halia – diketuk
  • 5 batang serai – diketuk
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga lawang
  • 10 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 helai daun pandan – dikoyak dua dan diikat simpul
  • 8 cawan beras
  • ½ camca teh serbuk kunyit
  • garam secukup rasa

Cara cara Membuat

  1. Panaskan marjerin, masukkan bawang besar, bawang putih, halia, serai, 4 sekawan dan daun pandan.
  2. Tumiskan sehingga layu dan naik bau.
  3. Masukkan 10 cawan atau lebih sup/stok ayam dan biarkan ia mereneh sebentar. Masukkan garam secukup rasa dan ½ camca teh serbuk kunyit.
  4. Masukkan beras yang telah dibersihkan dan ditos airnya. Untuk 8 cawan beras, saya masukkan 10 cawan air untuk nasi yang di masak dalam periuk berasingan tadi. Saya masak nasi ini menggunakan periuk nasi elektrik.

Tips

  • Ayam bila sudah dibersihkan harus digantung supaya airnya dapat ditoskan sehingga kering. (ayam tidak dipotong kecil ke beberapa bahagian)
  • Lepas itu, ayam direndam dalam kuah kicap terlebih dahulu agar kulit ayam tidak rosak semasa hendak goreng nanti dan ia akan digantung semula supaya air kicap di badan ayam kering.
  • Kemudian masukkan bahan-bahan rempah ke dalam perut ayam dan biarkan ia perap.
  • Akhir sekali goreng ayam tersebut

source : sayasukamasak

Hurm sedap nyeeer resepi kicap nasi ayam ni. Boleh try at home serta hidang untuk huby and son or tetamu yang ada saat makan petang. Pasti la mereka senang sangat makan resepi yang sedap ni. Oke sekian kongsi resepi kicap nasi ayam sedap and so simple ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik and terbaik :3

Resepi lain : Resepi Sambal Nasi Ayam Penyet Asli Sedap nya

Incoming search terms:

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.