Resepi Daging Bakar Nasi Kerabu Sedap Best

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam healhty kawan cantik berseri. Kawan cantik nak masak apa sahaja hari ni? Masak yang sedap tapi simple sahaja yer seperti saya yang suka berkongsi and try resepi sedap and simple. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi daging bakar nasi kerabu sedap and menyelerakan lagi simple. Resepi daging bakar nasi kerabu ialah resepi nasi kerabu yang di add bahan daging bakar. Kalau kawan gemar makan daging bakar harus cuba resepi ni at home. Resepi ni boleh sama dengan resepi daging bakar berempah and resepi daging bakar madu but rasa and cara sikik berbeza. Kalau kawan cantik nak try sila semak and sedia bahan bahan resepi bawah ni serta semak pulak cara cara membuat resepi daging bakar nasi kerabu ni. Jom semak resepi nya.

Resepi Daging Bakar Nasi Kerabu Sedap Best

Resepi Daging Bakar Nasi Kerabu

Bahan Nasi Kerabu

  • 4 pot beras Siam Serindit
  • 5 pot air – bergantung kepada beras masing-masing
  • 3 helai daun limau purut – dikoyak-koyak
  • Segenggam bunga telang – direndam
  • Sedikit garam

Bahan Kuah Tumis

  • Bawang merah 3 biji
  • Bawang putih 1 ulas
  • Halia sikit
  • Cili kering (ikut suka, aku letak 5 batang)
  • Santan kotak dalam 3-4 cawan kemudian campur air sikit
  • serai sebatang dititk
  • lengkuas sikit diketuk
  • asam gelugur dalam 3 keping
  • Gula 1 sudu dan sedikit garam

Bahan Sambal Ikan

  • Kelapa parut di goreng hingga garing
  • ikan bakar (boleh guna smoked mackerel 1 ekor)
  • bawang merah 4 biji
  • serai
  • Gula keping aka nise keping ore kelate panggil 1 keping dicairkan

Bahan Daging Bakar

  • 1 batang serai
  • 5-6 ulas Bawang putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • Jintan manis
  • kunyit sedikit
  • Kesemua di blender. Garam diletak sebanyak 1/5 dari hasil blender
  • 200g daging dipotong besar-besar tapi nipis sedikit
  • madu 1 ke 2 sudu

Resepi lain : Resepi Nasi Lemak Hainan Original Best Sedap nya

Cara-cara Membuat

Cara membuat Nasi Kerabu

  1. Beras di bersihkan dan rendam sebentar senagn air bungan telang uuntuk menyerapkan lagi warna biru pada beras
  2. Kemudian ditanak seperti biasa bersama-sama daun limau purut, daun pandan dan air bunga telang yang memberi aroma semulajadi pada nasi
  3. Masukan sedikit garam

Cara Membuat Kuah Tumis

  1. Kisar bawang putih, merah, halia dan lcili kering kesemuanya, kemudian tumis hingga naik minyak
  2. Kemudian masukkan santan dan kacau. Masukkan serai dan lengkuas.
  3. Selepas santan tadi pecah minyak dan pekat masukkan asam gelugur

Cara Membuat Sambal Ikan

  1. Kelapa parut digoreng atas api perlahan
  2. Mula-mula aku tumbuk bawang merah tapi lambat sengoti, maka aku blender lebihan bawang tu dengan serai
  3. Kemudian isi ikan ditumbuk
  4. Kemudian kelapa parut yang dah siap digoreng ditumbuk hingga lumat (jgn jadi kerisik yer)
  5. Kemudian campurkan isi ikan dan bahan yang diblender. Masa ni aku masukkan garam, blackpepper sikit pahtu sambal oelek. Kalu takmo, takpe.
  6. Dalam kuali sederhana panas, campurkan campuran ikan + kelapa parut di atas dengan kelapa goreng tumbuk hingga sebati baru masukkan nise keping yang sudah dicairkan.
  7. Masa letak nise nih atas kuali yang sederhana panas supaya nise cair.

Cara Membuat daging Bakar

  1. Marinate daging dengan kesemua bahan diatas seeloknya setengah hari atau sehari lagi sedap. Marinate garam kunyit tu xpayah banyak2, just sesudu ke dua sudu, lebihan bolehlah disimpan. Marinate 2 jam pun sedap gak
  2. Bakar sekeping besar tu
  3. Agak-agak dalm 20 minit baru masak
  4. Kalau lepas potong nampak merah letak je atas dapur bakar sikit

Tips

  • Ulam bole guna kacang panjang, taugeh dan daun salad
  • Budu tambah sambal dan perahan limau
  • goreng keropok

source : aniewardah

Sedap nyerrr resepi daging bakar nasi kerabu ni. Resepi ni elok dihidang untuk makan tengah hari bersama keluarga terkasih at home. Cuba sahaja kawan hidang pasti lahap sangat mereka makan resepi ni. Oke sekian kongsi resepi daging bakar nasi kerabu sedap and menyelekawan ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Tomato Sheila Rusly Sedap Terbaikk

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.