Resepi Ayam Masak Kurma Simple tapi Sedap Sangat

kongsiresepinasi.com – Assalamuallaikum and salam sejahtera bonda and kawan cantik. How your weekend yesterday. Semoga menyengangkan and buat fresh your body and mind. Kali ni saya nak izin berkongsi resepi yang simple tapi sedap iaitu resepi ayam masak kurma simple yang sedap and menyelerakan. Resepi ayam masak kurma simple merupakan resepi yang dimasak dengan bahan bahan seperti bawang merah and putih, halia, serbuk kurma and etc. Bahan lengkap nya kat bawah yer. From bahan resepi ni memang mudah and sedap sangat. So bonda and kawan cantik try at hoome yer. Kalau nak try sila sedia bahan seperti resepi bawah ni. Lepas tu semak cara cara membuat resepi ayam masak kurma simple ni. Jom semak respei nya.

Resepi Ayam Masak Kurma Simple tapi Sedap Sangat

Bahan-bahan Ayam Masak Kurma Simple

  • Bawang merah kecik 5 ulas *
  • Bawang putih 3 ulas *
  • Halia besar ibu jari*
  • Serbuk kurma (brand papepon tak kisah)
  • Ayam
  • Potato
  • Santan
  • Rempah tumis (Kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang)
  • Asam jawa adabi

Resepi lain : Resepi Ayam Kukus Sos Tiram Sedap Sangat and Mudah

Cara-cara Membuat

  1. Permulaan kawan and bonda cantik bersihkan sume bahan and tos kan.
  2. Blender bahan bertanda * dan tumis sampai pecah minyak
  3. Masukkan rempah tumis dan serbuk kurma yang dah campur air sikit dan kacau sampai pecah minyak jugak sekali lagi
  4. Masukkan ayam dan air sedikit sebab nak bagi rasa kurma tu meresap dalam ayam
  5. Masukkan garam, gula, air asam jawa ( biasanya dlm setengah sudu je)
  6. Masukkan potato yang potong ikut suka hati dan santan separuh kotak.
  7. Didihkan sampai potato lembut
  8. And ayam masak kurma simple sedia dihidang bersama nasi kegemaran.

source : nuramalinrosly

Mudah sangat yer cara membuat resepi ayam masak kurma simple ni. Resepi ni semkin sedap dihidang bersama nasi putih or nasi yang kawan bonda suka. Elok pulak nasi ni dihidang saat ada tetamu jauh or saudara jauh yang singgah at home. Oke sekian kongsi resepi ayam masak kurma simple sedap and menyelerakan sangat ni. Semoga resepi ni berfaedah and selamat mencube kawan and bonda cantik 😀

Resepi lain : Resepi Nasi Goreng Paprik Simple and Sedap

About the author: admin

Related Posts

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.